Ajankohtaista

Ajankohtaista:
Takaisin

Ayako Higurashi: Musiikki liikuttaa selittämättömällä tavalla”Tulen Japanista, jossa opiskelin neljä vuotta baritonitorven (eufonium) kandidaatiksi Kunitachi College of Musicissa. Sen jälkeen opiskelin kaksivuotisella soolokurssilla samassa koulussa. Lopulta päädyin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan vuonna 2013 ja teen nyt täällä maisterin opintojani.

Altistuin varhain musiikille äitini ansiosta, joka on musiikinopettaja. Hän otti minut usein mukaan musiikkiharjoituksiinsa kun olin pieni. Halusin alunperin soittaa saksofonia, mutta koska se oli koulussani niin suosittu soitin, päätinkin vaihtaa eufoniumiin. Minua kiehtoi ajatus siitä, ettei se nauti yhtä suurta suosiota kuin muut vaskisoittimet. Se ei myöskään ole orkestereiden vakiosoitin. Eufoniumilla on hieman paksu ja pehmeä sointi. Sen ääni on myös lämmin, samalla tavalla kuin baritonivokalistin ääni on. Soittimesta on tullut yhä suositumpi Japanissa erään paikallisen TV-animaatiosarjan ansiosta.

Suurin syy siihen, miksi päädyin Sibelius-Akatemiaan on nykyinen opettajani Jukka Myllys. Opiskellessani vielä Japanissa hän vieraili koulussamme vetääkseen mestarikursseja ja esiintyäkseen konsertissa. Siihen mennessä olin käynyt jo monilla, eri muusikoiden vetämillä mestarikursseilla, mutta jostain syystä juuri Myllyksen soitto kosketti sydäntäni. En oikein pysty selittämään sitä. Monet soittajat omaavat erinomaiset tekniset taidot, mutta Jukan soitto oli jollakin tapaa erittäin koskettavaa. Hän on ainoa soittaja, jonka musiikista olen liikuttunut kyyneliin.

Kaksi vuotta myöhemmin vierailin Suomessa saadakseni Myllykseltä opetusta. Sain myös mahdollisuuden tehdä tutustumiskierroksen Sibelius-Akatemiaan. Silloin vakuutuin siitä, että haluaisin opiskella tässä koulussa. Koin, ettei minulla ole muuta vaihtoehtoa. Opiskelin englantia kaksi vuotta voidakseni hakea akatemiaan. Lopulta hain ja pääsin sisään.”

Lue opiskelija Ayako Higurashin haastattelu kokonaisuudessaan englanniksi tästä.


Taide on virtuositeettia

Mitä meistä ja Suomesta muistetaan? Ne, jotka ovat saaneet aikaan itseään suurempaa – useimmiten aikamme parhaat taiteilijat töineen. Virtuositeetti on taitoa, joka jää ajastamme historiaan.

LAHJOITA

Tarvitsemme Suomessa taidetta nyt enemmän kuin koskaan. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi. Oikein resursoitu koulutusosaaminen takaa Suomelle kulttuurin, sivistyksen ja talouden nousun. Taideyliopisto kerää ensimmäistä kertaa pääomaa yksityisinä lahjoituksina. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti.

Lahjoita ja tue korkeatasoista taidekoulutusta ja -osaamista.

Lahjoita nyt.