Ajankohtaista

Ajankohtaista:
Takaisin

Lahjoitus Taideyliopistolle kertoo arvostuksestaRahalahjoitus Taideyliopistolle voi olla rakkauden tai tuen osoitus. Se kertoo antajansa arvoista ja kiinnostuksen kohteista. Sijoitukselle saa taatusti tuottoa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

”Ensimmäisen kerran tein rahalahjoituksen teini-ikäisenä, kun osallistuin merikotkien suojeluun. Rahalahjoitus kertoo siitä, minkä itse koen merkitykselliseksi. Taideyliopiston tukeminen on paras mahdollinen sijoitus tulevaisuuteen, ja saat siitä saman tien iloa itsellesi”, yksityislahjoittaja Anu Karessuo toteaa.

Taideyliopiston tukemisen hän näkee sijoituksena suomalaiseen taiteeseen ja sen vahvistamiseen.

”Olen taiteen suurkuluttaja ja nautin ennen muuta konserteista ja taidenäyttelyistä, joissa käyn joka viikko. Nykyään raja-aidat liudentuvat taidemuotojen väliltä, mikä haastaa myös kokenutta kulttuuriharrastajaa kiinnostavasti. Saan taiteesta uusia ajatuksia ja iloa”, Karessuo toteaa.

”Taiteen avulla voimme käsitellä ajankohtaisia asioita ja kokea sellaista, mitä uutiset eivät tavoita. Suomessa on valtavan hyviä taiteilijoita, ja haluan, että niin on jatkossakin. Hyvä koulutus antaa edellytykset taiteen tekemiselle. Taideyliopistolla on hyvä olla riittävät resurssit reagoida tarvittaessa nopeastikin muuttuviin tarpeisiin.”

Karessuo toivoo, että yliopiston toiminnassa kävisi ilmi, mikä osa siitä on saatu aikaan keräysvaroin.

”Lahjoittajat eivät voi korvamerkitä rahoja, mutta haluamme toki tietää, mihin rahat menevät. Yliopistojen perusrahoitus pitää tulla valtiolta, ja lahjoituksilla tuodaan vain liikkumavaraa ja ikään kuin riskirahaa yliopistoille.”
 

Taideala vetää yhtä köyttä

Gummerus Kustannus Oy syntyi 1800-luvun lopulla, jolloin uskottiin, että sivistys ja taide ovat hyvän yhteiskunnan peruspilareita.

”Taiteilijat, taideinstituutiot ja taidealan yritykset ovat koko Suomen satavuotisen historian ajan rakentaneet ja tulkinneet suomalaista identiteettiä. Onkin outoa, että joudumme itsenäisyyden juhlavuoden kynnyksellä muistuttamaan siitä, kuinka suuri merkitys sivistyksellä ja taiteella on yksilön ja yhteiskunnan elinvoimalle. Me Gummeruksessa ajattelemme, että koko taidekentän on puhallettava yhteen hiileen, ja siksi halusimme tukea Taideyliopistoa lahjoituksella”, Gummeruksen toimitusjohtaja Anna Baijars kertoo.

Baijars epäröi ensin antaa lahjoitusta, jonka hän koki kovin vaatimattomaksi.

”Halusimme osoittaa solidaarisuuttamme Taideyliopistolle, vaikka symbolisellakin summalla. Olen ilahtunut siitä, kuinka positiivisesti yliopisto suhtautui lahjoitukseemme, ja kannustan muitakin yrityksiä rohkeasti lahjoittamaan. Valtion tuki kuitenkin jopa kolminkertaistaa lahjoituksen”, Baijars muistuttaa.

”Taideyliopisto on tulevaisuuden taiteilijoiden ponnahduslauta, ja sellaisenaan tärkeä jokaiselle taiteen ystävälle. Taide monine muotoineen tarjoaa elämyksiä ja henkistä pääomaa, jota me kaikki tarvitsemme pystyäksemme kohtaamaan elämän kaikkine oikkuineen.”
 

#taideonlahja eli lahjoituksia taiteelle

Taideyliopiston akatemioiden yhteinen varainhankinta on uutta, ja sitä vauhditetaan Taide on lahja -kampanjalla. Jokainen euro on tervetullut.

”Kyseessä on varainhankinnan pilottiprojekti, jonka tavoitteena on turvata Taideyliopistolle parempi taloudellinen tulevaisuus. Julkinen rahoitus ei jatkossa pysty vastaamaan kaikkiin koulutuksen kehittämistarpeisiin samoin kuin ennen. Toisaalta eri rahoitusmuotojen, lahjoittamisen ja yhteistyön avulla voidaan parhaimmillaan turvata koulutuksen korkeatasoisuus ja monipuolisuus tulevaisuudessakin. Tällä hetkellä valtio tukee varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti”, Taideyliopiston yhteyspäällikkö Nana Salin kertoo.

Lahjoittaa voivat niin yksityishenkilöt, yritykset kuin säätiötkin. Yritysyhteistyö nähdään Taideyliopistossa monipuolisena mahdollisuutena.

”Lahjoituskampanjan yhteydessä tuomme sadoissa yritystapaamisissa esiin eri kumppanuusmahdollisuuksia. Yksityishenkilöt, kuten yliopiston alumnit, voivat myös tukea meitä monin eri tavoin halutessaan. Erilaiset tukijamme pitävät rikasta kulttuurielämää Suomessa tärkeänä.”

Tammikuussa alkanut kampanja jatkuu tässä muodossa kesäkuuhun 2017 asti.


Artikkeli on alunperin julkaistu Taideyliopiston Issue X -lehden numerossa 2/2016: Lumo. Teksti: Päivi Brink, kuva: Vesa Tyni
 

Näin voit lahjoittaa:

  • Verkkopankissa
  • Tilisiirtona: Nordea FI 14 1745 3000 1596 59
  • Tekstiviestillä: Lähetä viesti ARTS20 numeroon 16499. Viestin hinta on 20€.