Ajankohtaista

Ajankohtaista:
Takaisin

Tommi Korpela: Taide on keino ymmärtää maailmaaNäyttelijä Tommi Korpelasta maailma ilman taidetta olisi pelottava – ja ainakin hemmetin tylsä.

Näyttelijä ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun alumni Tommi Korpela, miten sinusta tuli näyttelijä?

Se oli sekoitus unelmia, määrätietoisuutta ja sattumaa – vaikea sanoa missä suhteessa. Siihen liittyi tarve esiintyä ja tulla kuulluksi ja nähdyksi. En haaveillut näyttelijän ammatista lapsesta saakka, vaan päätös kypsyi melko pitkän ajan kuluessa.

Mikä osa omasta menestyksestäsi on työtä, mikä lahjakkuutta?

Ehkä 35 prosenttia lahjakkuutta, 65 prosenttia työtä. Työhön kuuluu myös toisten katsominen ja kuunteleminen, muilta oppiminen. Paremmiltaan oppii aina.

Millainen maailma olisi ilman taidetta?

Pelottava! Minusta taide on kansakunnan yhteinen sydän. Ja ainakin maailma ilman taidetta olisi lattea ja väritön, hemmetin tylsä. Uskon, että taide on keino ymmärtää maailmaa.

Miten ja milloin taide on sinun urasi aikana muuttanut maailmaa?

Taide voi muuttaa maailmaa monella tavalla: herättämällä keskustelua, antamalla näkökulmia, kyseenalaistamalla, lohduttamalla. Ensimmäisenä mieleen tulee viime vuonna Q-teatteriin tekemämme Milja Sarkolan ohjaus Jotain toista. Esitys nosti esiin vaiettuja aiheita, ja sain myös valtavasti henkilökohtaista palautetta. Minusta palaute kertoi siitä, että me ihmiset olemme hyvin samanlaisia.

Näyttelet ensi vuonna pääosan AJ Annilan 1930-luvulle sijoittuvassa Ikitie-elokuvassa. Näetkö yhtymäkohtia elokuvan kuvaaman ajan ja nykyhetken välillä?

Kyllä niitä voi nähdä: nurkkakuntaisuutta, mielipiteiden kärjistymistä. Siksi taiteella onkin tässä ajassa niin merkittävä rooli. Koen, että taiteilijoiden tehtävä on nostaa esiin epäkohtia, sekä töidensä kautta että yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Käyt katsomassa Teatterikorkeakoulun esityksiä. Johtuuko se vain siitä, että vaimosi Elina Knihtilä on siellä professorina?

Ei johdu, vaikka varmaan olen nyt Elinan professorikaudella käynyt ahkerammin. Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden esityksissä näkee jotain, mitä ei missään muualla näe: rohkeutta, valtavaa tekemisen paloa, joskus ylilyöntejäkin. Roberto Zucco -esitys, jonka Mikko Roiha teki yhdessä opiskelijoiden kanssa, oli yksi viime aikojen parhaista taidekokemuksistani. On huikeaa, että näin kauan alalla olleena näkee jotakin oikeasti uutta.

Mikä on unelmasi näyttelijänä?

Pysyä iskussa, saada tehdä töitä monipuolisten ihmisten kanssa ja oppia uutta. Jos jämähtää paikalleen, tämä työ muuttuu kovin turhaksi. 

Jos saisit tehdä yhteistyöproduktion kenen tahansa taiteilijan kanssa, elävän tai kuolleen, niin kenet valitsisit?

Voisin tehdä jonkin monitaiteisen performanssipläjäyksen vaikka Michelangelon kanssa.

TAIDE ON LAHJA

Tommi Korpela on yksi Taideyliopiston Taide on lahja -kampanjan kasvoista. Taideyliopisto kerää ensimmäistä kertaa pääomaa yksityisinä lahjoituksina. Keräystavoite on 3 miljoonaa euroa. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti.

Tarvitsemme Suomessa taidetta nyt enemmän kuin koskaan. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi. Oikein resursoitu koulutusosaaminen takaa Suomelle kulttuurin, sivistyksen ja talouden nousun. Taide tekee tulevaisuudesta paremman.

Lahjoita nyt.