News

News:
Back

Eeva-Leena Pokela: Musiikki ja taide kuuluvat kaikilleLastenlauluista ja lasten musiikkiohjelmista lukuisille suomalaisille tuttu Eeva-Leena Pokela on kouluttanut musiikinopettajia jo yli kaksikymmentä vuotta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Pokela on ollut mukana toteuttamassa Ihmebussi X -projektia, jossa taideyliopistolaiset tuovat taiteen ilosanomaa suomalaisiin peruskouluihin. Lasten onnistumisen ja yhdessä tekemisen ilo saavat kiertueella aikuisetkin kyyneliin.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lehtori Eeva-Leena Pokela, miten sinusta tuli muusikko ja musiikkikasvattaja?

Musiikki vei minut mennessään jo hyvin nuorena. Ammattina se ei ollut itsestäänselvyys, sillä harrastin tanssia ja urheilua tasavertaisesti musiikin ohella. Sittemmin ammattini esikuvina, musiikkikasvattajina, olivat ehdottomasti piano-opettajani Meri Louhos ja kouluni musiikinopettaja Tuula Kotilainen, joka osasi punoa hienosti koko taiteen maailman musiikinopetuksen kylkeen. 

Miten päädyit mukaan Ihmebussi X:n toimintaan?

Halusin lähteä kokeilemaan jotain uutta ja Taideyliopiston yhteisen Ihmebussi X-projektin suunnittelussa mukana olleena siihen tuli luonnollinen jatkumo: hypätä kiertueen kyytiin, täysillä! Tämä on ollut opettajaurani yksi merkittävimmistä pedagogisista oppitunneista, ja on edelleen. Ihmebussi X:n valmistelu yhdessä opiskelijoiden ja työkavereiden kanssa on luovaa oppimista parhaimmillaan. Lähdemme tyhjältä pöydältä ja se on haastavaa ja raastavaa, mutta myös erittäin  palkitsevaa. Ja tämä on vasta ensimmäinen vaihe. Toiseksi kiertue-elämän sietäminen ja hyvin erilaisten kouluympäristöjen kohtaaminen ja eri-ikäisten lasten kanssa työskentely antavat vielä lisäpotkua projektiin. Kolmanneksi pyrimme matkan varrella tekemään nopeita muutoksia demokraattisesti ja reflektoimme tekemisiämme päivittäin. Ihmebussin tavoitteena on mennä sellaisille paikkakunnille ja kouluille, missä kulttuuritarjonta ei ole mikään itsestäänselvyys ja missä koululaisille ei ole tarjolla samanlaisia harrastusmahdollisuuksia kuin isoissa taajamissa.

Mikä on työssäsi parasta?

Opiskelijat ja työystävät, luova oppimisympäristö! Uusiutuminen ja elinikäinen oppiminen.

Mikä työssäsi yllättää?

Pitkällä juoksulla esimerkiksi suomalaisen kansanmusiikin uusi nousu ja arvostus jostakin 1960-luvun parjatusta tuohivirsukulttuurista kansalliseksi voimavaraksi ja upeaksi taiteenalaksi on ollut merkittävää, siksi myös yllättävää. Käytännön työssäni, tässä päivässä, kohtaan hyvin erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä joille musisointi ja taide-elämys voi olla kipinä mielekkääseen elämään ja edistää hyvinvointia. Se yllättää!

Mikä on mieleenpainuvin muistosi Ihmebussi X:n kiertueista?

Olimme [2016 kiertueella Satakunnassa] eräällä peruskoululla pitämässä työpajoja ihmebussilaisten kanssa ja paikalla oli pari viikkoa aiemmin aloittanut vastaanottokeskuksen lapsista koottu maahanmuuttajien luokka. Edes keskenään heillä ei ole yhteistä kieltä, saati sitten koulun puolesta. Saimme työskennellä tämän luokan kanssa pari tuntia ja oppimisen ilo näkyi lasten silmistä, he malttoivat tuskin lähteä välitunnille! Ihmebussi X:ssä kaikki koulun oppilaat, jotka ovat osallistuneet työpajoihin, saavat osallistua myös päätösnumeroon, eli konserttiin. Tämä vastaanottokeskuksen luokka, parikymmentä lasta, soitti ja lauloi, tanssi ja taputti mm. hankalia rytmejä suomalaisten koulukavereiden mukana eturivissä. Onnistumisen ja yhdessä tekemisen ilo sai meidät aikuiset kyyneliin rehtoria myöten.

Millainen maailma olisi ilman taidetta?

Taide on voimavara, joka on ollut ja on niin kauan, kuin me ihmisetkin. Taide kuuluu kaikille ja sen avulla voimme paremmin, elämme onnellisempina ja pitempään. Taiteen hyvinvointivaikutuksia on tutkittu ja siitä on selvää näyttöä sekä tutkimusaineistoa saatavilla. 

Miten ja milloin taide on sinun urasi aikana muuttanut maailmaa?

Taide on tullut lähemmäksi tavallista ihmistä koko oman elämäni ajan ja sehän on hyvä! 50-luvulla syntyneenä muusikkona olen saanut olla todistamassa mm. sitä, että kaikki maailman musiikkityylit jokaisesta maailmankolkasta ovat saatavillani ja kuunneltavissa yhdellä hipaisulla. Se on ihmeellistä!

Mikä on unelmasi musiikkikasvattajana?

Nähdä se päivä, jolloin taide olisi kaikille kuuluva peruspalvelu.

Ihmebussi X on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmän sekä Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitoksen yhteistyönä tehty projekti, jonka tarkoituksena on viedä taiteen ilosanomaa maakuntien kouluihin ja mahdollistaa koululaisille ja heidän opettajilleen uudenlaisia elämyksiä taiteen tekemisen parissa. Viimeisin Ihmebussi X kiersi 8.-12.2.2016 Satakunnan kouluissa.

LAHJOITA

Tarvitsemme Suomessa taidetta nyt enemmän kuin koskaan. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi. Oikein resursoitu koulutusosaaminen takaa Suomelle kulttuurin, sivistyksen ja talouden nousun. Taideyliopisto kerää ensimmäistä kertaa pääomaa yksityisinä lahjoituksina. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti.

Tue korkeatasoista taidekoulutusta ja -osaamista. Lahjoita nyt.

Kuva: Roni Tuomivirta