News

News:
Back

Enne Purovaara: Taide on tapa tehdä näkyväksi valtarakennelmia1. Miten päädyit opiskelemaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan?

Hain ensimmäisen kerran opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan kansanmusiikkia ja musiikkikasvatusta vuonna 2007, kun olin valmistunut ylioppilaaksi ja mietin, mitä elämälläni tekisin. Sibelius-Akatemian lisäksi hain opiskelemaan myös Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan. En päässyt sisään Sibelius-Akatemiaan, joka näin jälkikäteen ajateltuna oli hyvä asia, sillä en olisi ollut vielä henkisesti valmis musiikin opiskeluun. Pääsin kuitenkin opiskelemaan teologiseen tiedekuntaan ja aloin opiskella pääaineena uskontotiedettä, josta valmistuin keväällä 2014.

Musiikki ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan, vaan keväällä 2011 tuli sellainen olo, että musiikki ei enää riitä vain harrastukseksi, vaan halusin siltä jotain enemmän. Hain keväällä 2012 uudestaan Sibelius-Akatemian pääsykokeisiin, mutta en päässyt sisään. Pääsykokeista jäi kuitenkin sellainen fiilis, että tätä minä haluan tehdä. Otin pääsykokeista saamani palautteen vastaan ja treenasin hurjasti. Seuraavana vuonna hain kolmannen kerran ja pääsin sisään opiskelemaan kansanmusiikkia.

2. Mikä on ollut opiskelussa parasta?

Parasta on ehdottomasti ihmiset! Jossain vaiheessa tajusin, että kaiken tiedon pystyisi hankkimaan myös itsenäisesti, mutta ei näitä ihmisiä. Sibelius-Akatemia on omanlaisensa musiikkiyhteisö, jossa pääsee tekemään kaikenlaisia hauskoja juttuja yhdessä. Tänä vuonna esimerkiksi tuutorina ollessani tutustuin tyyppiin, joka oli tekemässä lyhytelokuvaa. Hänen kauttaan sitten päädyin soittamaan elokuvaan bassoa. Lisäksi on ihan käsittämätön etuoikeus saada keskittyä täysin musiikkiin. Se ei enää ole vain harrastus, jolle varastaa aikaa joltain muulta. Se on iso kiitollisuuden aihe.

3. Mitä taide sinulle merkitsee?

Taide on minulle aktivismia. Se on keino tehdä näkyväksi sellaista maailmaa, jonka jo toivoisin olevan olemassa. Se on queer siinä mielessä, että se on vaihtoehtoisuuden kuvittelemista, maailma ilman yhteiskunnan asettamia reunaehtoja. Toisaalta se on normijärjestelmä itsessään, samalla tavalla täynnä valtarakenteita, joita haluan tehdä näkyviksi ja muuttaa.

4. Milloin taide on viimeksi koskettanut tai liikuttanut sinua?

Eilen, kun kuuntelin Antony and the Johnsonsin levyä tuli sellainen olo, että tässä musiikissa tehdään näkyväksi sellaista maailmaa, joka ei muuten ole yksiselitteisesti näkyvä tai olemassa vielä. Se antoi paljon toivoa, mutta samalla teki surulliseksi, koska sellaista maailmaa ei vielä ole olemassa. Siinä hetkessä tajusi, että taiteen avulla voi todellakin kaivaa vaihtoehtoja esiin.

5. Millainen maailma olisi ilman taidetta?

Se ei ole mahdollista. Sosiologina ja rituaalitutkijana voi sanoa, että ihmiset ja ihmisyhteisöt pyrkivät aina kuvaamaan todellisuutta ja vaihtoehtoja todellisuudelle. Taide tekee elämisen ja maailman järkeväksi. Aina on ollut ja aina tulee olemaan mytologioita ja rituaalista toimintaa, jota voi myös taiteeksi kutsua. Ihmisen kaipuu merkityksille on niin voimakas, että vaikea kuvitella, miten maailma voisi olla olemassa ilman taidetta. Jopa norsut hautaavat kaverinsa ja laittavat kukkia heidän haudoilleen. Toki merkitysten kaipuuta voi yrittää tukahduttaakin, mutta se vaatii jo aika kovia panoksia yhteiskunnalta. Näkisin, että maailma ilman taidetta oli sellainen, jossa ei olisi myöskään ihmisiä.

6. Muita terveisiä.

Minusta valtion on lähtökohtaisesti mahdollistettava yliopistolle kunnon budjetti, jolla tehdä tutkimusta ja taidetta. En usko kokoomuslaiseen vaihtoehdottomuuden retoriikkaan, ja minusta tämä varsin tuore rahoitusuudistus täytyy perua. Esimerkiksi Panama-paperien perusteella Suomen niin sanottu kehno taloustilanne olisi todellakin korjattavissa ilman yliopistolaitoksen kurjistamista leikkauksin.

Lue Ennen haastattelu kokonaisuudessaan Taideyliopiston verkkosivuilta.

Taide on muutosta

Taide auttaa meitä hahmottamaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja ottamaan kantaa. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi.

LAHJOITA

Tarvitsemme Suomessa taidetta nyt enemmän kuin koskaan. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi. Oikein resursoitu koulutusosaaminen takaa Suomelle kulttuurin, sivistyksen ja talouden nousun. Taideyliopisto kerää ensimmäistä kertaa pääomaa yksityisinä lahjoituksina. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti.

Lahjoita ja tue korkeatasoista taidekoulutusta ja -osaamista.

Lahjoita nyt.