News

News:
Back

Hannu Väisänen: ”Taiteen tehtävä on puolustaa vapaata yhteiskuntaa”Kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen uskoo, että taiteella voi taistella vapaan yhteiskunnan puolesta.

Pian parikymmentä vuotta Ranskassa asunut kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen kertoo seuraavansa suomalaisen yhteiskunnallisen ilmapiirin kehitystä surullisena.

”Muukalaisvihan nousu näkyy ja kuuluu Ranskaan saakka. Ensimmäistä kertaa minua hävettää tunnustaa olevani suomalainen. Minusta nähtävissä on suomalaisen unelman kariutuminen, vaikka siitä olisi voitu pitää kiinni.”

Väisänen näkee ilmaisunvapauden ja suvaitsevaisuuden puolustamisen taiteen tehtävänä – erityisesti nyt, kun ne ovat Euroopassa uhatumpina kuin vuosikymmeniin.

Pariisiin syksyllä 2015 tehdyt terrori-iskut tulivat lähelle Väisäsen arkea. Iskut ja niiden herättämät tunteet näkyvät Väisäsen uusimmissa, tänä keväänä Galerie Forsblomilla esillä olleissa maalauksissa.

”Pariisin iskut olivat hyökkäys ilmaisunvapautta ja myös taidetta kohtaan. Taidetta vastaan hyökätään, koska sitä pelätään.”

Mutta ratkaisu ole vaieta, vaan tehdä lisää taidetta. Väisäsen mielestä yksi taiteen tehtävä on puolustaa vapaata yhteiskuntaa.

Taiteilija kutsumuksesta

Hannu Väisänen on kuvataiteilija ja kirjailija, ja molemmilla aloilla Suomen huippua. Molemmat taiteenlajit ovat kulkeneet Hannu Väisäsen mukana lapsuudesta asti.

”Kerroin jo kahdeksanvuotiaana luokkatovereilleni ryhtyväni taiteilijaksi”, Väisänen muistaa.

Epähuomiossa myös kansakoululuokan opettaja kuuli oppilaansa julistuksen. Tiedätkö sinä edes, mitä taiteilija tarkoittaa, oli nauruaan pidättelevä opettaja kysynyt.

No, eihän Väisänen tiennyt, mutta lupasi ottaa välittömästi selvää. Seuraavalla viikolla hän vei opettajalle tästä maalaamansa muotokuvan, ensimmäisen maalauksensa. Ja siitä lähtien hänen tavoitteensa on ollut selvä.

Niinpä Väisänen ei teinivuosinaan miettinyt, mikä hänestä tulisi. Hän mietti ainoastaan sitä, miten pääsisi tavoitteeseensa. Heti peruskoulun jälkeen hän lähti kotoaan Oulusta opiskelemaan Savonlinnan taidelukioon. Sen jälkeen hänelle avautuivat Taideyliopiston Kuvataideakatemian edeltäjän, Suomen Taideakatemian koulun ovet.

Myös kirjoittaminen tuli Väisäsen elämään varhain. Kahta ammattiaan hän harjoittaa kolmen kuukauden jaksoissa: ensin maalaa neljännesvuoden, sitten kirjoittaa toisen neljänneksen.

”Minun työskentelyssäni eri taiteenalat rikastuttavat toisiaan ihan hirveästi. Jos minua pyydettäisiin luopumaan jommastakummasta, se olisi kuin toinen käteni amputoitaisiin.”

Tulevaisuus on rajojen ylittäjien

Väisäsen monipuolisuutta hämmästellään usein. Hän ei kuitenkaan itse pidä sitä ihmeellisenä. Vaikka hän ei erityisesti perustakaan siitä, että häntä tituleerattaisiin jonkinlaiseksi pioneeriksi, hän uskoo taiteilijuuden kehittyvän tulevaisuudessa yhä enemmän monialaisuuden ja rajojen häivyttämisen suuntaan.

Kuvataiteen sisällä vallitsevat kategoriat Väisänen haluaisi romuttaa heti. Hänen omat teoksensa levittäytyvätkin tänä vuonna esimerkiksi Finlaysonin kodintekstiileihin.

”Taiteilijan koko profiili tulee muuttumaan. Taideyliopistolla on hyvä mahdollisuus rakentaa uutta taiteilijuutta ja ravistella 1800-luvulta peräisin olevaa taiteenalajaottelua”, Väisänen sanoo.

Omalla taiteellaan Väisänen pyrkii ennen kaikkea yhteyteen muiden ihmisten kanssa. Taiteilijan työ on yksinäistä, mutta taide mahdollistaa jonkin yhteisen, kollektiivisesti koetun tavoittamisen.

”En tee taidetta taiteen vuoksi tai itseäni varten. Niin, kai se on minun tapani keskustella ihmiskunnan kanssa. Kysyä muilta: etkö sinäkin koe sen näin?”

 

Kuka?

Hannu Väisänen (synt. Oulussa 1951)

  • Suomalainen kuvataiteilija ja kirjailija
  • Opiskeli Taideyliopiston Kuvataideakatemian edeltäjässä Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1970–74
  • Asunut vuodesta 1989 Ranskassa
  • Vuonna 2007 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanista Toiset kengät

 

Kuva: Paula Kukkonen/Otava

 

LAHJOITA

Tarvitsemme Suomessa taidetta nyt enemmän kuin koskaan. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi. Oikein resursoitu koulutusosaaminen takaa Suomelle kulttuurin, sivistyksen ja talouden nousun. Taideyliopisto kerää ensimmäistä kertaa pääomaa yksityisinä lahjoituksina. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti. 

Lahjoita ja tue korkeatasoista taidekoulutusta ja -osaamista.

Lahjoita nyt.