News

News:
Back

Kaija Saariaho: Taide voi muuttaa ihmistä ja siten maailmaaTaideyliopiston Sibelius-Akatemian alumni ja säveltäjä Kaija Saariaho pitää taiteen tekemistä sekä vaativana käsityönä että syvällisenä ihmisyyden tutkimisena.


Kaija Saariaho, miten sinusta tuli säveltäjä?

Musiikilla on ollut keskeinen osa elämääni varhaislapsuudesta asti, mutta kasvaminen säveltäjäksi oli hidasta. Halua siihen oli, mutta oman voiman ja itsetunnon kerääminen vaati aikaa ja itsenäistymistä. Vaikka soitin useita instrumentteja, esiintyminen oli hankalaa koska olin niin ujo. Näin ollen pidin itseäni liian lahjattomana enkä pitkään aikaan uskaltanut ajatella voivani elää vain musiikin kanssa, vaikka säveltelin lapsesta asti. Lopulta sitten alkoi tuntua siltä, että ainoa asia joka ei tee elämästäni turhaa on yrittää kehittyä säveltäjänä. Silloin tarve oli niin voimakas, etten voinut kuin seurata sitä ja yrittää unohtaa epäilyt kyvyistäni.


Mikä osa menestyksestäsi on harjoittelua, mikä lahjakkuutta?

En ole koskaan pitänyt itseäni musiikillisena erityislahjakkuutena, mutta minulla on valtava tarve ilmaista itseäni musiikillisesti ja se motivoi pitkäjännitteiseen työhön. Nuorena sama intohimo auttoi paneutumaan opintoihin. Lahjakkuus vaatii monia luonteenpiirteitä toteutuakseen. Taiteen tekemisen ydin on voimakas ja kokonaisvaltainen aisti- ja tunnemaailma, mutta jokaisen on löydettävä oma tapansa elää sen kanssa. Sävellystyö on hidasta ja vaatii pitkäjännitteistä keskittymistä, valtavasti työtunteja. Siksi se vaatii myös kykyä järjestää elämänsä, itsekuria ja taitoa valita selkeät prioriteetit. 


Minkälainen merkitys taiteidenvälisyydellä mielestäsi on?

Eri taiteenalat voivat ruokkia ja täydentää toisiaan, eikä niiden kohtaaminen ole välttämättä alisteista, vaikka usein niin onkin. Esimerkiksi ooppera on parhaimmillaan eri taiteiden hedelmällinen kohtauspaikka. Tällaiset yhteistyöt ovat paitsi tekijöilleen myös yleisölle avartavia.


Voiko taide muuttaa maailmaa?

Taide voi muuttaa ihmistä ja siten maailmaa. Taiteen puuttuminen köyhdyttää ja latistaa elämää. Taidekasvatus on tärkeämpää kuin koskaan - se paitsi auttaa lasta ilmaisemaan itseään ja opettaa erilaisia taitoja, myös kehittää tunnemaailmaa ja auttaa ymmärtämään toista ihmistä. Keskellä nykyistä materialismia ja erilaisia virtuaalitodellisuuksia pidän taidetta ja taidekasvatusta - niiden tuomaa syvää ja aitoa kommunikaatiota - välttämättömänä.


Miksi sinä teet taidetta?

Rakastan musiikkia ja sävellystyötäni, joka on samanaikaisesti sekä turvallisen rutiininomaista, vaativaa käsityötä että syvällistä ihmisyyden ja olemassaolomme tutkimista. 

 

Taide on virtuositeettia

Mitä meistä ja Suomesta muistetaan? Ne, jotka ovat saaneet aikaan itseään suurempaa – useimmiten aikamme parhaat taiteilijat töineen. Virtuositeetti on taitoa, joka jää ajastamme historiaan.
 

LAHJOITA

Tarvitsemme Suomessa taidetta nyt enemmän kuin koskaan. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi. Oikein resursoitu koulutusosaaminen takaa Suomelle kulttuurin, sivistyksen ja talouden nousun. Taideyliopisto kerää ensimmäistä kertaa pääomaa yksityisinä lahjoituksina. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti.

Lahjoita ja tue korkeatasoista taidekoulutusta ja -osaamista.

Lahjoita nyt.

 

Kuva: Andrew Campbell