News

News:
Back

Karri Kaitue: Taide opettaa, että oppiminen ei pääty koskaanTaideyliopiston hallituksen puheenjohtaja Karri Kaitueelle yhteiskunta tarvitsee taidetta kriitikokseen.

Karri Kaitueen ei tarvinnut miettiä kahta kertaa, kun häneltä kysyttiin, olisiko hän käytettävissä Taideyliopiston hallituksen puheenjohtajan tehtävään.

”Mahdollisuus työskennellä parempien koulutuksellisten edellytysten puolesta on arvokasta jo sinällään, varsinkin kun yhteiskunnan ja talouden tilanne on niin vaikea kuin se on. Kun tehtävään lisäksi liittyy taide, minun ei tarvinnut fundeerata vastausta. Minulle taide on elämää suurempi asia ja koen tämän kunniatehtävänä.”

Nyt Kaitue on toiminut Taideyliopiston hallituksessa vuoden verran.

”Uskon myös intohimon voimaan. Intohimo on valtavan tärkeä rakennuspalikka, ja minulla on henkilökohtainen intohimo tähän asiaan.”

”Minulle taide opettaa, että oppiminen ei pääty koskaan. Se opettaa että on osattava olla sekä ylpeä että nöyrä: ylpeä siitä mitä teet, mutta nöyrä sen suhteen, että et koskaan oikein ole perillä maalissa.”

Kaitue tulee teatteriperheestä ja on tienannut opiskelurahojakin pianistina.

”Nykyään olen enemmänkin puhe- ja musiikkiteatterin suurkuluttaja, hedonistinen taiteesta nautiskelija.”

Karri Kaitueen mukaan yhteiskunnan ja talouden kireä tilanne ei välttämättä vaikuta kielteisesti itse taiteeseen. Pikemminkin päinvastoin: se voi saada siitä lisäkierroksia, koska monien tehtäviensä joukossa sillä on tärkeä rooli yhteiskunnan kriitikkona – ja myös henkireikänä.

”Katsotaan mitä maailmassa tapahtuu juuri nyt. Ulkopoliittiset jännitteet ovat kiristyneet. Kotikenttämme Eurooppa elää valtavissa ristipaineissa. Meitä huolestuttaa talouden epävarmuus ja maahanmuuttokysymys, joka herättää monenlaisia tunteita. Kaikki tämä herättää yhteiskunnassa vilkasta keskustelua, ja siinä keskustelussa taiteella on merkittävä rooli. Taide on historiansa kautta aina heijastellut ympäröivää maailmaa, ja toivon että taide saa jatkossa jopa suuremman roolin.”

”Toivottavasti taide samalla tuo jonkinlaista tasapainoa tämän kaiken kovuuden keskelle. En tarkoita että taiteen tulisi olla hampaatonta tai myötäsukaista, mutta se tuo mukanaan irtiottoja, vapauttaa kaikesta tästä arjesta. Se rikastuttaa arkea.”

Karri Kaitue on juristi, yritysjohtaja ja hallitusammattilainen. Voisi kuvitella että kovassa bisneksessä karaistunut teollisuusmies pitäisi taidekoulutusta jotenkin pehmeämpänä alana. Tuollaiset ajatukset hän kuitenkin tyrmää suoralta kädeltä.

”Koulutusmaailma elää juuri nyt valitettavasti yhtä kovaa vaihetta kuin bisnesmaailma”, hän toteaa.

Tärkein syy siihen on hallituksen päättämät tuntuvat leikkaukset koulutusmäärärahoihin: rahoituksen kokonaispotti kutistuu ja kilpailu rahoituksesta kovenee.

Koulutusorganisaatioille talouden kurimus on vaikea haaste, koska niillä on yhteiskunnan kannalta ratkaisevan tärkeä tehtävä.

”Jos nyt mikään asia on onnistuneen hyvinvointi­yhteiskunnan välttämätön edellytys, niin se on koulutus. Koulutus on kaiken tasa-arvon äiti. Ilman koulutusta ei voi syntyä tervettä yhteiskuntaa.”

”Tässä tilassa ja hetkessä Suomi tarvitsee taidetta enemmän kuin koskaan. Samanaikaisesti suomalainen taidekoulutus tarvitsee Taideyliopistoa enemmän kuin koskaan.”

 

Kuka? 
Karri Kaitue, s. 1964

  • Oikeustieteen lisensiaatti
  • Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja, Ekokem Oyj:n toimitusjohtaja, CapMan Oyj:n hallituksen puheenjohtaja
  • Naimisissa, kaksi lasta
  • Harrastaa lenkkeilyä, laskettelua ja mökkeilyä saaristossa

 

LAHJOITA

Tarvitsemme Suomessa taidetta nyt enemmän kuin koskaan. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi. Oikein resursoitu koulutusosaaminen takaa Suomelle kulttuurin, sivistyksen ja talouden nousun. Taideyliopisto kerää ensimmäistä kertaa pääomaa yksityisinä lahjoituksina. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti. 

Lahjoita ja tue korkeatasoista taidekoulutusta ja -osaamista.

Lahjoita nyt.

 

Kuva: Mirva Kakko / Otavamedia