News

News:
Back

Katja Tukiainen: Taide auttaa eläytymään erilaisten ihmisten asemaanTaideyliopiston Kuvataideakatemiassa tohtoriopintoja suorittava kuvataiteilija Katja Tukiainen haluaa tuottaa samaan aikaan sekä hyvää mieltä että ajattelemisen aihetta.

Miten päädyit taiteilijaksi, Katja Tukiainen?

Mitään yhtä avainkokemusta minulla ei ole. Uskon kuitenkin, että sillä, millaisessa perheessä kasvoin, on paljon vaikutusta. Teimme perheen kanssa automatkoja, joilla pääsin näkemään eurooppalaisia taideaarteita. Niiden rinnalla kulkivat koko ajan Aku Ankat ja Asterixit. Tavallaan olen siis kasvanut erilaisten visuaalisten kulttuurien vuorovaikutuksessa.

Olet opiskellut taidetta niin Taideteollisessa korkeakoulussa, Venetsiassa kuin meillä Taideyliopiston Kuvataideakatemiassakin. Millaisia muistoja sinulla on Kuvataideakatemiasta?

Minulle taiteilijakoulutuksen merkitys on ennen kaikkea taiteen sanallistamisessa. Ainakin oma kuvataiteilijan työni on hyvin ei-verbaalista ja intuitiivista. Olin haltioissani, kun Kuvataideakatemian seminaarit toivat yhteen taiteilijat, opettajat, tutkijat ja taideteoreetikot. Keskusteluissa syntyi oivalluksia omasta työskentelystä. Maisteriopintojen jälkeen tuntui luontevalta jatkaa tohtoriopintojen parissa.

Miksi teet taidetta?

Minä haluan taiteessani yhdistää kaksi asiaa: tehdä teoksia, jotka tuottavat katsojalleen sekä hyvää mieltä että ajattelemisen aihetta. Kantaaottavuus ja pehmeiden arvojen puolesta puhuminen on minulle tärkeää.

Eräässä teoksessani esimerkiksi pyysin budapestiläisiä mielenosoittajia kätkeytymään taiteestani tuttujen hahmojen taakse. Teokseni ovat usein hyvinkin yhteiskunnallisia, mutta minun
tapani on tavallaan pakata vakava viesti söpöihin kuoriin.

Voiko taiteella muuttaa maailmaa?

Kyllä voi! Tässä ajassa pidän erityisen tärkeänä sitä, että taide voi auttaa katsojia eläytymään erilaisten ihmisten asemaan ja siten lisätä empatiaa. Se, että ihmiset pystyvät samaistumaan toisiinsa sen sijaan että kokisivat toisensa uhaksi, on auttamisen edellytys.

Taiteen kokemisen lisäksi myös mahdollisuus tehdä itse taidetta ja saada äänensä kuuluviin voi muuttaa maailmaa, tai ainakin yksittäisen ihmisen elämää. Olen itse ohjannut esimerkiksi ihmisoikeussarjakuvatyöpajoja Intiassa kastittomille ja Suomessa asunnottomille. Niissä vallattomat ovat saaneet valtaa.
 

Taide on lahja

Taideyliopisto kerää Taide on lahja -kampanjalla pääomaa yksityisinä lahjoituksina. Keräystavoite on 3 miljoonaa euroa. Valtio tukee yliopistojen varainhankintaa jokaista lahjoitusta kohden jopa kolminkertaisesti.

Tarvitsemme Suomessa taidetta nyt enemmän kuin koskaan. Taide saa meidät näkemään pidemmälle, tuoreesti ja terävästi. Oikein resursoitu taidekoulutus takaa Suomelle kulttuurin, sivistyksen ja talouden nousun.

Lahjoita nyt. Taide tekee tulevaisuudesta paremman.

 

Juttu on julkaistu Taideyliopiston tapahtumaliitteessä, jota jaettiin Helsingin Sanomien välissä 10.8.2016.