News

News:
Back

Taiteeseen ja kulttuuriin panostamalla luodaan kansallista identiteettiäTaideyliopiston varainhankinnan neuvottelukunnassa vaikuttava Mauri Niemi uskoo Taideyliopiston mahdollisuuksiin tuottaa jotakin suurta.

Pitkän uran rakennusalalla tehnyt Mauri Niemi toimii Taideyliopiston varainhankinnan neuvottelukunnassa. Niemen kokemus hallitustehtävistä on antanut hänelle laajan käsityksen taiteen kentästä.

– Taiteen tekemisen edellytyksenä on, että meillä on hyviä taiteilijoita, ja heitä syntyy kun on laadukasta taidekoulutusta. Kun resurssit ovat kunnossa, niin se vaikuttaa koko kulttuurikenttään, Mauri Niemi pohtii.

Niemi pitää taidekoulutusta hyvin tärkeänä ja tukemisen arvoisena nykypäivän Suomessa. Hän uskoo, että Taideyliopistolle on luotu edellytykset tuottaa jotakin suurta.

– Taiteilijat tänä päivänä ovat yhä enemmän monivälineisiä ja tuovat itseään esille monin eri taiteen keinoin. Taideyliopisto antaa siihen hyvät edellytykset, kun eri taiteenlajit ovat saman katon alla.

Uransa rakennusalalla tehnyt Mauri Niemi on aina ollut innostunut taiteen harrastaja ja aktiivinen toimija kulttuurin kentällä. Kahden erilaisen toimintaympäristön yhdistäminen on Niemelle mutkaton asia. Skanskan toimitusjohtajana toimiessaan ja vielä eläkkeelle jäätyäänkin Niemi kuratoi yhtiön Suomen-pääkonttorin aulassa kuvanveistonäyttelyitä ”ihan harrastuksena”.

– Rakentaminen ja rakennettu ympäristö on mitä suurimmassa määrin kulttuuria! Siihen liittyy arkkitehtuuria ja rakentaja muokkaa ympäristöä monella tavalla. Visuaalinen näkemys on siis hyvin luontevaa.

Varainhankinnan neuvottelukunta on elinkeinoelämän asiantuntijoista koostuva elin, joka toimii keskustelufoorumina ja tekee valmistelutyötä kampanjan tukena. Mauri Niemi toivoo, että yksityisen rahoituksen kehittäminen tuo yliopistolle toivottua vakautta ja mahdollisuuden pitkäjänteiseen toiminnan suunnitteluun.

– Olisi tärkeää, etteivät hetkittäiset poliittiset ja taloudelliset suhdanteet pääsisi heilauttamaan yliopiston päätehtävää. Taiteeseen ja kulttuuriin panostaminen on sitä, millä kansallista identiteettiä luodaan, ja sillä on erittäin tärkeä merkitys ihmisten elämälle.

Kuka?

Mauri Niemi (synt. Töysässä 1945)

  • rakennusinsinööri
  • hallitustehtäviä (mm. Kansallisgalleria, Kuvataideakatemian tukisäätiö, Korona Invest Oy)
  • Privatum Oy:n hallituksen puheenjohtaja
  • entinen Skanskan toimitusjohtaja
  • harrastaa ulkoilua eri muodoissa, ”työnteko näin eläkkeellä käy harrastuksesta myös”

 

Taide on lahja -kampanjaan suunnatuilla lahjoituksilla tuet ainutlaatuista taidekoulutusta ja investoit taiteen tulevaisuuteen Suomessa. Miltä näyttävät Suomen taiteen seuraavat sata vuotta?