News

News:
Back

Verovähennyksiä lahjoituksista myös yksityishenkilöilleTaideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki muistuttaa, että myös yksityishenkilöillä on mahdollisuus vähentää yliopistoille tehtyjä lahjoituksia verotuksessaan.

Rehtori Jari Perkiömäki epäilee, että kansalaiset eivät tunne kuluvan vuoden alussa voimaan astunutta lahjoitusvähennystä. Sen mukaan yksityishenkilö tai kuolinpesä voi vähentää ansiotulostaan yliopistolle tai korkeakoululle tekemänsä rahalahjoituksen. Vähennykseen oikeuttavan lahjoituksen on oltava vuoden aikana vähintään 850 euroa enimmäissumman ollessa 500 000 euroa.
 
Nyt meneillään oleva yliopistojen varainhankintakampanja alkoi vuoden 2015 tammikuussa ja jatkuu ensi vuoden kesäkuun loppuun saakka. Valtio on sitoutunut maksamaan yliopistoille lähes kolminkertaisen vastinrahan jokaista lahjoituksena saatua euroa kohti. Rahaa tähän on varattu yhteensä 150 miljoonaa euroa.
 
”Taideyliopisto aloitti kampanjan muita mukana olevia yliopistoja myöhemmin eli vasta tämän vuoden helmikuussa. Tähän mennessä olemme saaneet kokoon vajaa puoli miljoonaa euroa. Tavoitteemme on kolme miljoonaa”, Perkiömäki kertoo.
 
Hän uskoo, että Taideyliopisto saavuttaa tavoitteensa.
 
”Uskon, että vuoden alussa voimaan tullut verohelpotus innostaa myös yksityishenkilöitä pohtimaan lahjoituksen kertautuvaa merkitystä. Kun omaan lahjoitukseen ynnää valtion vastinrahan ja huomioi lahjoituksen oikeuttaman vähennyksen omassa verotuksessa, on äkkiä auttanut yliopistoa nelinkertaisella summalla”, Perkiömäki sanoo.
 
Varainhankintakierroksen tulot ohjataan Taideyliopiston perustoimintaan ja sen kehittämiseen. Lahjoitukset ja valtion vastinraha vahvistavat yliopiston peruspääomaa, josta saatu hyöty kasvaa tulevaisuudessa muun muassa sijoitustuottojen kautta.
 
Taideyliopisto on Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun muodostama Suomen pienin yliopisto, jossa on yhteensä noin 2000 opiskelijaa. Viime keväänä yliopistoon pyrki 4078 opiskelijaksi haluavaa. Heistä opinnot pääsi aloittamaan 328 henkilöä.
 
”Olemme pieni mutta tärkeä yliopisto, sillä opiskelijamme kouluttautuvat suoraan kansainvälisille taidekentille. Tunnetuimmat suomalaiset maailmalla ovat lähes poikkeuksetta alumnejamme”, Perkiömäki huomauttaa.  
 
Lisätietoja:
Taideyliopiston yhteyspäällikkö Nana Salin, nana.salin@uniarts.fi