Nyheter

Nyheter:
Tillbaka

Tommi Korpela: Konsten är ett sätt att förstå världenSkådespelaren Tommi Korpela tycker att en värld utan konst vore skrämmande – och i varje fall förbaskat tråkig.

 

Tommi Korpela, skådespelare och alumn vid Konstuniversitetets Teaterhögskola, hur kom det sig att du blev skådespelare?

Det var en blandning av drömmar, målmedvetenhet och tillfälligheter – svårt att säga i vilka proportioner. Och det hängde ihop med behovet att uppträda och bli hörd och sedd. Jag drömde inte om att bli skådespelare när jag var barn, utan det tog rätt lång tid för beslutet att mogna.

Hur mycket av din framgång beror på arbete och hur mycket på begåvning?

Kanske 35 procent begåvning och 65 procent arbete. Till arbetet hör också att titta och lyssna på andra, att lära sig av andra. Man lär sig alltid av dem som är bättre.

Hur skulle världen se ut utan konst?

Skrämmande! Konsten är nationens gemensamma hjärta, anser jag. Och en värld utan konst vore i varje fall platt och färglös, förbaskat tråkig. Jag tror att konsten är ett sätt att förstå världen.

Hur och när har konsten förändrat världen under din karriär?

Konsten kan förändra världen på många sätt: genom att väcka debatt, ge perspektiv, ifrågasätta, trösta. Det som jag genast kommer att tänka på är Jotain toista som vi satte upp förra året på Q-teatteri i regi av Milja Sarkola. Föreställningen tog upp ämnen som det inte talas om, och jag fick personligen också väldigt mycket gensvar. Gensvaret visade, tycker jag, att vi människor är väldigt lika varandra: medelålders heteromän kom fram till mig och förundrade sig över att en lesbisk kvinna så skickligt kunde beskriva deras liv och problem.

Nästa år spelar du huvudrollen i filmen Ikitie i regi av AJ Annila som utspelar sig på 1930-talet. Ser du några likheter mellan den tid då filmen utspelar sig och dagens?

Visst finns det likheter: provinsialismen, de tillspetsade åsikterna. Det är därför konsten spelar en så viktig roll i vår tid. Jag känner att det är konstnärernas uppgift att lyfta fram missförhållanden, både i sitt arbete och i samhällsdebatten.

Du brukar gå och se Teaterhögskolans föreställningar. Beror det bara på att din hustru, Elina Knihtilä är professor på skolan?

Nej, det gör det inte. Men jag går oftare nu när Elina är professor. I studerandenas uppsättningar får man se sådant som man inte ser någon annanstans: en djärvhet, att de brinner för sitt arbete, ja, ibland kan det gå helt överstyr. Roberto Zucco, som Mikko Roiha satte upp tillsammans med de studerande, är en av mina bästa konstupplevelser på sistone. Det är helt enormt för mig som varit så länge i branschen att få se något alldeles nytt.

Vad drömmer du om som skådespelare?

Hålla mig i form, få jobba med mångsidiga människor och lära mig nya saker. Om man står och stampar på stället, blir arbetet meningslöst.

Om du fick göra en produktion tillsammans med vilken konstnär som helst, levande eller död, vem skulle du välja då?

Då skulle jag göra en konstartsöverskridande performance eller happening tillsammans med Michelangelo, till exempel.

 

KONSTEN ÄR EN GÅVA

Tommi Korpela är ett av ansikten i Konstuniversitetets Konsten är en gåva (Taide on lahja) -kampanj. Konstuniversitetet samlar för första gången gemensamt kapital från företag, samfund, stiftelser och privatpersoner fram till 30.6.2017. Insamlingsmålet är 3 miljoner euro. Staten stöder medelinsamling genom att bidra med upp till tre euro för varje donerad euro.

Vi behöver konsten i Finland nu mer än någonsin. Konsten får oss att se mer långsiktigt, ur ett fräscht och skarpt perspektiv. Utbildningskompetens tillsammans med de rätta resurserna garanterar att Finlands kultur, ekonomi och teknologi ska uppleva en stark uppgång.

Donera och ge ditt stöd till konstutbildning och -kunnande som håller hög nivå. Konsten skapar en bättre framtid för oss.

Donera nu.